Живот без паника

26184_big
ТЕХНИКА НА ПРАВИЛНО ДИШАНЕ
Защо е необходима?
• При пристъп автоматично се свиват мускулите на диафрагмата. Това причинява повърхностно и учестено дишане – хипервентилация.
• Кръвта се пренасища с кислород и предизвиква свиване на мозъчните съдове.
• Появява се усещането за нестабилност, замайване, дереализация и онова страшно чувство, че разума излиза от контрол.
Добрата новина е че хипервентилацията не е опасно за живота състояние.
Как да се спре? Дишането е много интересен феномен. То има двоен контрол – автоматичен и волев, осъзнат. Използвайте този факт за да забавите дишането и го направите по -дълбоко. Постарайте се броя на вдишванията да са от 10-13 пъти в минута.
• Заемете удобно положение. Може да легнете по гръб или да седнете.
• Сложете едната ръка върху гърдите, а другата върху корема си.
• Поемете си дълбоко въздух, така, че да се повдигне ръката върху корема. Тази върху гърдите да е неподвижна. На върха на вдишването може да задържите дъха за две, три секунди.
• След което бавно издишайте.
Можете в началото да броите за да си изработите представа за продължителността. Примерно вдишвате и броите до 3, задържате дъха за 2 секунди и издишвате като броите до 6 -7. Ако се затруднявате в началото, легнете по гръб, сложете книга на корема си. Вдишайте така, че да се повдигне книгата. Помнете: важно е да се спусне диафрагмата и да се включи в дишането. След това е важен ритъмът. Вдишвате като броите до 3, задържате 2сек, издишвате като броите до 7. Това е ритъма с който дишаме по време на сън. Тялото автоматично превключва от режим стрес на режим покой.
Ако все още не успявате, можете да снемете безплатно мобилно приложение https://play.google.com/store/apps/details – Хапче за сън. Там ще намерите секция Медитация. В нея е посочен правилният ритъм на дишане.
Осъзнато дишате по този начин 4 – 5 мин и паниката отстъпва. Колкото по-рано в хода на паническия пристъп започнете дълбоко коремно дишане, толкова по-бързо ще го овладеете.
Повтаряйте тази техника на дишане за няколко минути през деня и извън паническа атака, за да го превърнете в навик.