Седем признака на недостатъчен сън

mSQWlZdCq5b6ZLkriepCTEBsjaoo1JNO Нужата от сън е различна и намалява с възрастта. Децата в училищна възраст имат нужда най-малко от 10 часа сън. Тийнейджърите – от 9 до 10 часа. Възрастни – от 7 до 8 часа. Понеже нуждите от сън са индивидуални, понякога е трудно да се прецени дали е достатъчен.
Ето няколко признака, че не спите достатъчно.
1. Когато сънят е по-малко от 6 часа в продължение на седица и повече, човек става раздразнителен, по-податлив на стрес, с чести гневни изблици и усещане за изтощение.
2. Депресията и лошият сън са тясно свързани. Честа проява на депресията е безсънието и обратно продължителното безсъние води до депресивност.
3. Ако хъркате, имате сънна апнея или необичаина сънливост през деня, това означава, че нощният сън е недостатъчен или непълноценен.
4. Има пряка връзка между недостатъчният сън и промените на кожата. Причината е във връзката между съня и контрола върху хормоните на тялото. Непълноценният сън възпрепятства регенерацията на тъканите.
5. Зачервени очи, подпухнали клепачи, тъмни кръгове и торбички – това са признаци, че нямате достатъчно сън.
6. Наддаване на тегло. Пълноценният сън осигурява правилен контрол на тялото на хормоните грелин и лептин, които влияят върху чувството на глад и ситост. Без този контрол може да да ядете повече, отколкото Ви е необходимо, което да повиши тегло.
7. След безсънна нощ е по-вероятно да се предпочете въглехидратна или по-калорична храна. Мозъкът, нуждаещ се от сън, променя вкуса в посока към нездравословните ястия.
Ако имате някои от посочените нарушения, най-вероятно сънят Ви е недостатъчен.
Получете почивката, от която се нуждаете. Лягайте си по едно и също време всеки ден. Нека в стаята да е хладно, тихо и тъмно. Положете усилие да се движите поне 45 минути на ден. Мускулното натоварване предполага по-спокоен и дълбок сън. Добрият сън обостря концентрацията на ума и Ви помага да работите максимално добре.