Връзката между мигрената и съня

causes-and-treatment-of-menstrual-migraine-in-women
Страдащите от мигренозно главоболие знаят, че пристъпите зачестяват при безсъние и проблеми със съня. Същевременно им се случва да се събуждат с главоболие. Защо е така?
Последните научни изследвания доказват връзката между проблемите на съня и мигрената.
Как започва пристъпа?
В самото начало има: пренапрежение, хроничен стрес, безсъние, силни миризми, прием на ферментирали храни-сирене, вино, шоколад, женски хормон естроген и още много известни и неизвестни причини. Те активират нервни клетки, които изпращат импулси към кръвоносните съдове. Първоначално настъпва спазъм, а след известно време отпускане и разширение на кръвоносните съдове. В същото време се отделят възпалителни вещества и възниква болката, силна и пулсираща. Най-често в половината глава.
Какво се случва по време сън, че се предизвиква пристъп?
Сънят преминава през четири етапа. Те се повтарят от 4 до 6 пъти на нощ. В един от тези етапи се наблюдават бързи движения на очните ябълки. Това е етапът на дълбокия сън. Този стадии на сънят е отговорен за производството на достатъчно серотонин и допамин – хормони свързани с доброто настроение. Тези хормони зависят от пълноценния сън и обратно ниското ниво на допамина и нестабилните нива на серотонина предизвикват мигренозен пристъп. Последните проучвания сочат, че приемът на мелатонин- хормона на съня, повлиява благоприятно мигренозното главоболие. Същевременно лечението със серотонинови антидепресанти повлиява силата на болката и честотата на пристъпите.
В кой етап на съня се появява болката?
В етапа в който се наблюдават бързи движения на очните ябълки се зараждат най-мощните мигренозни пристъпи. Причината за събуждане с главоболие е, че този етап от съня е точно преди събуждане. И понастоящем изследователски екипи се опитват да открият фините взаимодействия между мигренозното главоболие и съня, както и връзката и с други здравни проблеми като – фибромиалгията, хроничната умора, депресията. Защото само познанието и цялостният подход ще донесат ефективното лечие.

Използвана литература: Debra Fulghum Bruce, PhD Ronald R. Fieve, MD