Имам чувството, че ще припадна!

παλμός-καρδιά-υγεία
Един от най-честите страхове на страдащите от тревожно разстройство е да не припаднат. Разбира се това не им се случва, но страхът ги контролира и ограчава живота им.
Ето няколко реални причини поради, които може да се загуби съзнание.
1. Остра дехидратация. Ако не пиете достатъчно вода или загубите течности, кръвно налягане спада и може да Ви причернее и да припаднете. Ето защо е добра идея да носите със себе си вода, особено когато навън е горещо.
2. Нарушение на сърдечният ритъм. Това се случва, когато сърцето бие неравномерно и прави големи паузи. Тогава до мозъка не достига нужното количество кръв и човек пада. Често си мисли, че се е спънал или загубил баланс. Няма усещането, че му е прилошало, но може да се окаже сериозен проблем, който се нуждае от лечение. Незабавно се търси лекар, особено ако сърцето бие неравномерно.
3. Ниска кръвна захар. Симптомите много приличат на паническа атака.
• Замаяност
• Треперене на ръцете
• Изпотяване
• Сърцебиене
• Слабост
• Гадене.
• Загуба на съзнание.
Проблемът се решава лесно, с какъвто и да е въглехидрат –лъжичка мед, бонбон, сок или захар. Ако няма под ръка въглехидрат след известно преме, тялото взема от резервите в черният дроб и съзнанието се възстановява.
4. Диабет. Високото ниво на кръвната захар може да увреди нервите на тялото, които помагат за поддържането на стабилно кръвно налягане. Това може да доведе до необичайно ниско кръвно налягане, което кара да доведе до припадък .
5. Някои лекарства могат да предизвикат такъв проблем.
• Лекарствата за високо кръвно налягане.
• Паркинсонова болест.
• Антидепресантите.
Те влияят върху начина, по който работят сърцето и кръвоносните съдове, когато човек стои дълго време прав или се изправи бързо. Може да му причернее пред очите и да се отпусне. Причината е рязкото падане на кръвното налягане. При по-възрастните хора комбинацията от лекарствата, болестта и ситуацията в която се намират – душна стая, горещина могат да ги доведат до припадък.

6. Синкоп
Тялото реагира прекомерно на гледката на кръв, при внезапна и силна емоция, страх от медицинска манипулация или зъболекар. Пулса се забавя, кръвоносните съдове се разширяват и кръвното налягане спада. Мозъкът не получава достатъчно кръв. Човек става студен, блед, изпотен и чувства гадене. Ако чувствате, че може да припаднете, лягайте и поставете краката си на високо, главата на ниско. Състоянието е преходно, но често се повтаря в посочените ситуации.
Това са само част от реално съществуващите причини за загубата на съзнание. По-голямата част от тях са преходни и организмът има ресурса сам да се справи. Затова не бива страхът да ограничава и пречи на човек да се радва на живота.

.