Защо ми треперят ръцете

images (9)Треморът е симптом, който винаги предизвиква безпокойство. Той се асоциира с тежки неврологични заболявания, като болест на Паркинсон, Мултиплена склероза или болести на щитовидната и надбъбречната жлези, черния дроб и други. За радост често причините са безобидни и прогнозата е благоприятна.
 Не може без сутрешно кафе, но когато чашките станат две-три може да се забележи ситен тремор в пръстите на ръцете, обща приповдигнатост или напрежение. Кофеинът е стимулант, който тонизира организма, но прекали ли се с дозата се появява тремор. Той се съдържа и в някои газирани напитки в шоколада и в лекарствата срещу главоболие. Спрат ли се енергийните напитки, намали ли се кафето, проблемът се решава.
 Ако се злоупотребява с алкохолните питиета. Един от най-честите симптоми на абстиненцията са треперещите ръце. Появява се около 10 часа след последната напитка и може да продължи няколко седмици. Затова в програмите за детоксикация се включват медикаменти, които облекчават симптомите на отнемане.
 Липса на сън. Не може да се очаква, че без пълноценен сън мозъкът може да организира работата на организма правилно. Безсънието променя функцията и на щитовидната жлеза. Като резултат – ръцете треперят. За щастие възстановяването на съня възстановява контрола над движенията.
 Ниска кръвна захар. Най-използваният източник на енергия за целия организъм е кръвната захар. Един от симптомите на хипогликемията е тремора на ръцете. Нередовно хранене, физическа преумора, прием на някои медикаменти могат да бъдат причина за появата на тремор. И тук не е необходимо специфично лечение.
 Стрес. Високите нива на стрес-хормоните предизвикват преходно треперене на ръцете. Най-изразено е при пристъп на паника. Тук на първо място са необходими техники за контрол и облекчаване на стреса.
 Някои хора са убедени, че цигарите облекчават напрежението. На практика тютюнопушенето може да предизвика безпокойство. Никотинът попада в кръвта и кара сърцето да бие по-бързо. Това може да доведе до усещане на безпокойство и да накара ръцете да се разтреперят.
 Липса на витамин В12. Този витамин играе голяма роля за поддържане на нервната система. Недостигът му се наблюдава при силно ограничен прием на животински продукти, хронично възпаление на стомашната лигавица и червата, прием на някои медикаменти. Хиповитаминоза на вит В12 може да се прояви с тремор на ръцете, изтръпване, влошена чувствителност. Лечение на основните причини, вземане на хранителни добавки и допълнителен прием на медикамента разрешават проблема.
Освен посочените, има още много медицински състояния, които предизвикват треперене на ръцете. Понякога причините се съчетават и е трудно да се определи водещата. Моят съвет е ако треморът продължи повече от месец или има тенденденция да се засилва, консултирайте се с невролог. Срещнете се и обсъдете състоянието. Неврологичният преглед може да не е достатъчен и да Ви препоръчат треморограма. Важно е да се намери причината, за да е ефективно лечението.