Полезно да се знае

4965657af186b9092c7a96976ffe881c_LПрез последните години се увеличи приемът на магнезий с цел облекчение на редица медицински състояния. Препаратите са много, рекламите настойчиви и човек трудно се ориентира, кой е подходящ за неговото състояние. Надявам се тази информация да Ви е полезна.
Магнезият е микроелемент необходим за правилното протичане на повече от 300 биохимични реакции в организма. Той е необходим за поддържане здравето на сърцето, костите, регулиране нивото на кръвната захар и кръвното налягане. Тялото се нуждае от магнезий, за да произвежда енергия.
Колко магнезий е необходим, за да покрие дневните нужди на организма?
Жените в активна възраст се нуждаят около 310-320 милиграма на ден.
Активните мъже се нуждаят от около 400-420 мг дневно.
Децата в зависимост от възрастта от 30-240 мг на ден.
Този микроелемент е водно разтворим и при здрави бъбреци излишното количество се отделя от организма. Това с особена сила важи за магнезия приет при правилно хранене. При приемът на хранителни добавки и таблети би могло да се предозира. Някои комбинирани лекарства – лаксативи, антиациди съдържат магнезий и може да се повиши общата доза в организма. Тогава се появява гадене и разстройство.
Ползите от нормалните нива на микроелемента.
1. Участва в образуването на костите. Влияе на нивото на паращитовидния хормон и Вит D. Спомага за добрата костна плътност при жените в менопауза и болните с остеопороза.
2. Влияе благоприятно на страдащите от хронично възпаление – артрит.
3. Намалява риска от сърдечни заболявания. Способства отпускането на съдовата стена и влияе върху кръвното налягане. Повлиява добре страдащите от аритмия.
4. Благоприятното въздействие върху кръвоносните съдове на мозъка намалява честотата и силата на мигренозните пристъпи.
5. Хората, които имат ниски нива на минерала, са по-склонни да страдат от диабет тип 2. Магнезият подпомага действието на инсулина.
В кои храни се съдържа магнезий ?
1. Ядки и семена- бадеми, фастъци, тиквени, слънчогледови, ленени семена са чудесен източник.
2. Пълнозърнести храни. Те съдържат и трите части от зърнените семена – триците, зародишът и ендоспермата. Най-външният слой на семената, триците, съдържа антиоксиданти, фибри, микроелементи и витамини от група В. Зародишът съдържа витамини от група В, протеини, минерали и здравословни мазнини. Рафинираните зърна са лишени от много хранителни вещества, тъй като съдържат само нишестения ендосперм. За да се набави нужното количество магнезий се препоръчва- пълнозърнесто брашно, кафяв ориз, овесени ядки.
3. Тъмнолистни зеленчуци. Чудесен източни е спанака. В една чаша варен спанак се съдържат около 150 мг магнезий. Можем да добавим салати, зеле, лапад, броколи, магданоз.
Освен магнезий в тях се съдържат и други важни микроелементи- калий, желязо, витамини А, С, К. Особено важно е, че приети като храна всички тези микроелементи и витамини са в подходящите за организма съотношения.
4. Бобови храни. Фасулът и грахът са добри източници на протеини и също така на желязо, цинк и фибри. Половин чаша бял боб съдържа около 67 мг магнезий.
При редица заболявания се нарушава усвояването на микроелементите от храната, тогава се налага приемът на хранителни добавки.
Посъветвайте се с Вашия лекар преди да приемете добавка с магнезий. Магнезиевите добавки могат да ви бъдат от полза, ако имате нужда от тях, но добавките могат да причинят странични ефекти и потенциално да взаимодействат с други лекарства, които приемате. Някои лекарства могат да пречат на способността Ви да абсорбирате магнезий. Магнезиевите добавки могат да пречат на действието на антибиотици и лекарства за остеопороза.

Използвани източници © 1996-2020 WebMD, LLC